top of page

Spolupráca medzi Siemens Healthineers a SPŠ KNM: Zlepšenie vzdelávania a príležitosť pre študentov #predstavujeme


Jedným z výnimočných príkladov spolupráca školstva a firiem je spolupráca medzi firmou Siemens Healthineers a Strednou priemyselnou školou v Kysuckom Novom Meste (SPŠ KNM). Toto prepojenie prináša nové možnosti pre študentov, ktorí sa zaujímajú o oblasť informačných a sieťových technológií.


Začiatky a nastolenie cieľov

SPŠ KNM potýkala s výzvou nájsť dostatočný počet kvalifikovaných učiteľov pre nový študijný odbor informačných a sieťových technológií. Cieľom bolo poskytnúť študentom nielen základné znalosti, ale aj praktické skúsenosti v oblasti programovania, mobilných aplikácií a sieťových technológií. V roku 2018 objavili na jednom zo stretnutí projekt Open Lab, ktorý bol realizovaný v Bratislave. Tento projekt zapojoval ľudí z praxe do výučby programovania a v tej dobe bol realizovaný labmastermi a programátormi spoločnosti Wezeo.


Partnerstvo s Siemens Healthineers

Vďaka úspešnej iniciatíve sa škola dostala do povedomia a o mesiac neskôr sa prepojila so spoločnosťou Siemens Healthineers. Bol to rýchly proces, ktorý pre školu to znamenalo veľkú príležitosť.


Hneď na prvom stretnutí sa vyjasnili témy, ktoré zastreší firma pre študentov a následne sa začali prípravy nových osnov pod vedením Petra Miľovčíka. Tie priniesli dodatkové hodiny programovania pre študentov od druhého ročníka, v ktorých študenti pracujú s modernými frameworkami, Git-om, skúšajú vývoj mobilných aplikácií a ďalšie moderné prvky. V tom im pomáhajú labmastri, aktuálne Igor Tomašec, Peter Nagy a Peter Remiš. Do výučby je zapojený aj Rastislav Kušpál (riaditeľ Siemens Mobility).


Vznikol tak projekt AppsLab na Kysuciach, ktorý ponúka študentom možnosť získavať znalosti priamo od profesionálov.


Výhody pre oboch partnerov

Spolupráca s firmou Siemens Healthineers priniesla škole nielen odborné vedomosti, ale aj príležitosť pre študentov zapojiť sa do reálnych projektov. Študenti pracujú v tímoch a získavajú skúsenosti v oblasti backendu, frontendu, databáz a mäkkých zručností. Tento nový prístup k vzdelávaniu umožňuje študentom rozvíjať ich silné stránky, mäkké zručnosti a prispôsobiť si učenie ich individuálnym potrebám.


Pre firmu Siemens Healthineers táto spolupráca znamená prístup k potenciálnym zamestnancom a príležitosť podporiť rozvoj vzdelávania v regióne. Napomáha tým udržať najtalentovanejších jednotlivcov v žilinskom regióne.


Budúcnosť spolupráce

Spolupráca medzi firmou Siemens Healthineers a SPŠ KNM je príkladom úspešného partnerstva medzi firmou a vzdelávacou inštitúciou. Obe strany sa tešia na ďalšiu spoluprácu a veria, že takto môžu prispieť k rozvoju vedomostí a zručností študentov v oblasti informačných technológií. Toto partnerstvo je významným príspevkom k vzdelávaniu a rozvoju žilinského regiónu.


 

Veríme, že členstvo v klastri ZAIT otvára cestu k vzájomnému prepojeniu členov. Tí vďaka tomu môžu spoločne realizovať projekty, na ktoré by inak nedosiahli alebo ktoré by boli pre nich náročné. Postupne tieto spolupráce predstavujeme, aby sme ukázali, že aj keď všetci členovia pôsobia v IT svete, nie sú si konkurenciou, ale môžu vzájomne spolupracovať a pomáhať rozvíjať svoj biznis.

Comments


bottom of page